Van baan veranderen? Het is wél mogelijk

Je wilt van baan veranderen. Je zoekt meer voldoening in je werk en wilt nu écht kiezen voor wat jou gelukkig maakt. Maar hoe pak je dat aan?

 

“Vanaf de buitenkant leek het dat ik het prima voor elkaar had, een goede baan in een groot bedrijf. Verschillende keren promotie gemaakt en goede vooruitzichten. Maar van binnen was ik diep ongelukkig. Ik genoot niet van mijn werk, ik had het gevoel dat ik toch niet volledig mijn plek gevonden te hebben. Ik verlangde er naar wakker te worden met het gevoel dat ik in mijn werk een verschil maakte – voor iemand of iets Toch had ik geen idee wat ik nog meer kon doen.”


Dit soort verhalen hoor ik vaker van mijn coachees. Herken je dit? Je hebt altijd hard gewerkt om succesvol te worden op jouw gebied, maar nu je uiteindelijk  op de plek zit waar je zo hard voor hebt gewerkt, voel je geen voldoening. Je vraagt je af of je niet iets héél anders met je leven moet gaan doen, maar je hebt geen idee wat. Of misschien denk je dat het niet voor jou is weggelegd. 

 

Je zoekt meer voldoening in je werk en wilt nu echt  kiezen voor wat jou gelukkig maakt. Maar hoe doe je dat als je niet eens weet wat je nu echt wilt? Hoe kom je daarachter?

Als je vastzit in het kiezen van een nieuwe loopbaan, zijn er  een paar punten waar je steevast tegenaan loopt:

Jij bent degene die verandering wil én tegelijkertijd zelf het grootste obstakel naar die verandering

Het probleem: je wilt verandering, maar je hebt geen idee wat je nog meer wilt doen (of, als je dat wel weet, geen idee of je ideeën haalbaar zijn) – en geen idee waar je moet beginnen.

 

Blinde vlek bij het kiezen van een nieuwe baan

Vaak zie ik dat coachees een kokervisie hebben op werkgebied. Ze kennen alleen de sector waarin ze werken, waardoor veel gebieden en functies helemaal buiten hun radar vallen.

 

Status

Veel mensen zijn ook bang om salaris in te leveren, bang voor wat familie en vrienden zouden denken en bang om de status te verliezen waar ze zo hard voor hebben gewerkt.

Dat zijn geen obstakels in de buitenwereld; het zijn  obstakels in henzelf. Door angst, vooral angst voor het onbekende, voor de verandering, blijven ze hangen in het bekende, wat niet gelukkig maakt.

 

“Ik los het zelf wel op”

Mijn coachees zijn kenniswerkers, denkers, oplossers van problemen, uitstekend in staat te zien voor anderen wat werkt, maar voor henzelf juist de slechtste raadgever.

In eerste instantie gaan ze vaak nog harder aan de slag met zelfanalyse. Ze lezen ieder boek over mensen die succesvol veranderen van loopbaan, en lezen talloze tests op het internet.  (lees hierover ook mijn blog: welke kleur ben jij?). Kortom: de theorie beheersen ze volledig, maar het in de praktijk brengen is een stap te ver.

 

Herken je je hierin?  

De realiteit is dat oplossingen niet gevonden worden in het rationeel analyseren of het maken van lijsten, het lezen van (nog) meer boeken, het doen van (nog) meer tests. Je wilt verandering, maar het is lastig om te bepalen welke kant je op wilt. Je hebt zoveel verschillende opties dat je het niet meer weet. Je blijft vastzitten in de analysefase en al snel neemt het dagelijkse leven je gedachten weer over. Voor je het weet ben je een jaar (of zelfs meer!) verder zonder dat er iets is veranderd.

 

Schakel hulp in

“Wees slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt en dapper genoeg om het te vragen.” – Ziad K. Abdelnour

 

Zie het op deze manier: Stel, je staat in een bos en weet de weg niet meer. Je hebt een aantal paden voor je. Maar je blijft verlamd staan, je durft geen pad te kiezen omdat je geen fout wilt maken. 

Van loopbaan veranderen

 

Als je geen van de paden neemt, weet je zeker dat je nooit uit het bos komt. Als je een van de paden neemt, is het in eerste instantie misschien niet het juiste pad, maar dan kan je altijd nog je koers bijstellen. Pas als je begint te handelen in plaats van te analyseren, start de verandering. Actie gaat vooraf aan duidelijkheid, niet andersom.

 

Het is wél mogelijk

Eerlijk: een carriére switch is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk. Het getuigt van lef. En onthoud, dit gaat niet alleen over je carrière; het gaat over je leven. Het gaat erom hoe je je elke ochtend voelt; het gaat erom hoe dat doorwerkt in je gezondheid en je relaties; en uiteindelijk gaat het om de impact die je op de wereld kunt maken door gelukkig te zijn in wat je doet.

Wil je weten hoe ik je hiermee kan helpen? Neem dan contact met me op.