Perfectionist? Waarom het jouw groei blokkeert

,

“Ik ben een perfectionist in hart en nieren en dat breekt me echt op. Dacht altijd dat dat een goede eigenschap was, maar momenteel brengt het me meer verdriet dan dat het me iets moois oplevert.
Ik ben op zoek naar iemand die me laat zien hoe het anders kan. Hoe ik ook kan en mag loslaten.”

Hoe fijn dat ik deze coachee mag begeleiden.

 

Perfectionisme kan een talent zijn, maar veel vaker breekt het je op

Perfectionisme kan een talent zijn, maar betekent soms ook een hel op aarde. Het kan je prima helpen om een topprestatie neer te zetten én het maakt je bezorgd en onrustig of je het wel goed doet. 

Hoe mooi zou het zijn als je de positieve kanten van het perfectionisme kunt gebruiken en tegelijkertijd de negatieve kanten eraf kunt halen? Welke handvatten zijn er nodig om perfectionisme onder controle te houden?

 

Wat is eigenlijk de oorzaak van perfectionisme?

Wat is het eigenlijk, perfectionisme. Vaak is onzekerheid een oorzaak van perfectionistische gedrag. Een innerlijke overtuiging die je vertelt dat je altijd tot  het uiterste moet gaan, anders lever je slecht werk en krijg je kritiek. Dus blijf je maar aan het werk en heb je het gevoel nooit klaar te zijn of los te kunnen laten. Het zou fijn zijn om controle te krijgen en te houden over je perfectionistisch gedrag. 

 

Een reis zonder doel

Je blijft maar lopen en lopen zonder dat je precies weet of je dichter bij je bestemming komt. Het streven naar perfectionisme is dan als een reis zonder doel. Altijd blijven werken aan een opdracht geeft zelden of nooit goede energie. Dat weet je als perfectionist heel goed. Maar wat doe je eraan of beter gezegd, er tegen? 

 

Perfectionist? Tips om door die blokkade heen te breken.

Het is erg inspannend om perfect te zijn. Jouw toewijding kost veel moeite en is tijdrovend. Je bent nooit klaar, want een voldoende is nooit goed genoeg. Misschien kan ik je een aantal tips geven om wat meer rust te krijgen:

1: Stap eens even uit je werk, ga ‘erboven’ hangen als een helikopter en vraag je dan eens af of je je tijd verstandig gebruikt en of je productief bent. Het gaat er hierbij om te ontdekken dat er geen meerwaarde zit in de enorme inspanning die jij erin stopt en te erkennen dat het werk gewoon klaar is. Door erboven te gaan hangen kies je bewust om je perfecte mindset aan te pakken. Vanaf een afstand kun je veel beter beslissen of het zinvol is om minder perfect te zijn en je te concentreren op wat echt belangrijk is. 

 

2: Als je nog een beetje twijfelt of het door jou opgestelde rapport of de presentatie goed genoeg is, leg dan eens je eerste versie in een vroeg stadium voor aan je opdrachtgever, collega of leidinggevende. Zeg daarbij dat het nog niet af is maar dat je graag feedback wilt. De kern van deze aanpak is dat je sneller vraagt aan je omgeving of je op de goede weg zit en het resultaat is waarschijnlijk dat jij al bijna een rijp rapport of presentatie hebt gemaakt en dus kunt loslaten nadat je de feedback met wat kleine aanpassingen hebt verwerkt. Klaar dus. 

 

3: Als perfectionist blijf je vaak lang (her)kauwen over een gedachte of probleem zonder tot een oplossing te komen. Dit komt vaak door angst. Perfectionisten zijn in het algemeen minder lief voor zichzelf en (ongezond) kritisch. Probeer uit de maalmolen te stappen door afleiding te zoeken. Iets anders dan waar je op dat moment mee bezig bent. Het beste kun je iets kiezen waar je je hoofd bij nodig hebt.

 

4: Laat de eerste indruk even rusten. Perfectionisten hebben daarbij de ‘gewoonte’ om zich te concentreren op alle slechte aspecten van die eerste indruk. Om dit te doorbreken kun je beter even wat tijd nemen en afstand pakken van de situatie. Denk er dus eerst over na welke perspectieven er nog meer mogelijk zijn, dan die eerste indruk, voordat je in actie komt. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je veel te veel doet op basis van deze eerste indruk.

 

5: Geef positief denken een kans. Bedenk iets op wat in het verleden heel goed is gegaan en herinner je het succes wat je daarmee had zonder dat je 100% van te voren wist of het goed zou gaan. Met die ervaring kun je ook nieuwe activiteiten ondernemen.

 

Het continu streven naar perfectie zal je niet gelukkig maken. Durf het los te laten, pas dan kan je stappen maken. Wil je samen onderzoeken hoe ik je daarbij kan helpen? Neem dan contact met me op.