loslaten

Go with the flow

‘Elke dag iets leren is kennis, elke dag iets loslaten is wijsheid’

Merk je dat je hoofd soms zo vol zit dat er niks meer bij kan? Dat je mind zo druk is dat er daardoor veel te weinig uit je handen komt?

Volgens flow onderzoeker Mihaly C. is flow een staat van ‘no-mind’ waarbij je het verleden loslaat en het geluk van het moment binnenlaat. Hoe mooi zou het zijn als dit jou ook zou lukken.

 

Nieuwe inzichten door los te laten

Voor mij werkt het om mijn hoofd leeg te maken door te gaan wandelen. Daarom maak ik vrijwel dagelijks een mooie wandeling in de natuur. Heerlijk. Het lukt me dan regelmatig om van alle kanten mijn gedachten te onderzoeken om ze vervolgens  (deels) te kunnen loslaten en mijn hoofd wat leeg te maken. Ik realiseer me dan dat mijn gedachten slechts gedachten zijn en niet waar hoeven te zijn. Ik kom daardoor tot nieuwe inzichten, zie weer kansen.

 

Geef geen aandacht aan zaken waar je geen invloed op hebt 

Meebewegen met dat wat er is, wat er gebeurt. Dat is precies wat de natuur doet. Zon, zee, meren, rivieren, bossen, bomen bewegen mee. Ze vinden er niets van, bewegen mee en herpakken zich. Dat zouden wij mensen ook vaker kunnen doen. Je niet verzetten tegen dat wat onverzettelijk is. Geen aandacht geven aan zaken waar je geen invloed op hebt, stoppen met daarover te piekeren, plaats te maken voor mooie gedachten.

 Loslaten is iets wat mensen van nature kunnen, maar vaak verleerd zijn door alle ervaringen in het leven. Je kunt de kunst weer leren door met je bewustzijn en met je gevoel bezig te zijn in plaats van te werken met je drukke geest.

Ik heb zelf ervaren dat als ik meebeweeg met wat zich aandient, er meer ruimte ontstaat. Van daaruit ontstaat meer energie en kom ik in actie. 

Verzet ik me bewust of onbewust, komt er een oordeel over mezelf/iets/iemand naar boven of houdt het me bezig welk oordeel een ander er wellicht over heeft? Dan blokkeert alles. Als een dam in het water die de stroming tegenhoudt. 

 

Wat houdt jou tegen?

Herken je dat bij jezelf? Heb jij van die momenten waarop alles lijkt te lukken en andere momenten waarop alles tegenzit? Ga dan eens bij jezelf te rade wat jou tegenhoudt. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Welke gedachten zitten me in de weg?
  • Wat vind ik van mezelf als ik dit doe?
  • Waar ben ik bang voor als ik dit doe (of niet doe)?
  • Ben ik bang voor iets wat iemand anders zou kunnen vinden?

 

Ga onderzoeken

Het zal je helpen om je blokkade te achterhalen. Je wordt je op die manier namelijk bewust van wat zich in je binnenste afspeelt. Je beseft dat je hoofd er met je vandoor gaat. En dat je niet vanuit je eigen (positieve) kern bezig bent. En dat is best moeilijk, naar binnen keren. Maar zeer de moeite waard.

Leven vanuit je kern, in contact met je binnenwereld, met je hart en toch ook tegelijkertijd in contact staan met je hoofd vanuit een positieve flow. Al die gedachten die door je heen schieten, al die oordelen, die trekken je juist weg van die inspiratie, je energie stroomt dan weg. weg van het stromen.  

Wil je meer weten over het doorbreken van blokkades? Lees dan ook eens ‘Perfectionist? Waarom het jouw groei blokkeert’ of ‘Wat als het niet lukt?’ 

En voel je die behoefte om weer in beweging te komen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.