Wat als het niet lukt?
Je hebt het aangedurfd om je doelen uit te spreken. Maar dan ineens slaat de twijfel toe. Wat als het niet lukt?
Als mens blink je uit in het zien van je eigen tekortkomingen. Je denkt vaak dat je iets echt niet kunt en sowieso denk je dat anderen altijd beter zijn. Het zijn allemaal je eigen aannames, waar je last van hebt. Herken je dit? Heb je een stemmetje in je die zegt dat je niet goed genoeg bent? Dat jij toch niet succesvol zult zijn, wat je ook onderneemt? Dat je op enig moment door de mand zult vallen? Dat anderen ontdekken dat je niet goed bent in wat je doet?
Hierdoor blijf je stilstaan
Deze overtuigingen brengen je niets, sterker nog: ze belemmeren je om verder te komen. En elke actie die je onderneemt wordt met die overtuiging een strijd. Je oordeelt zo hard over je zelf en vergroot je fouten en tekortkomingen, waardoor elke tegenslag persoonlijk opvat. Hierdoor blijf je stilstaan, want door je angst om te falen bevries je en kies je ervoor om niets te doen.
Hoe zorg je ervoor dat deze overtuigingen je niet langer tegenhouden?
Het allerbelangrijkste is dat je je gaat beseffen dat die overtuigingen niet waar zijn. En dat begint met tegen je zelf te zeggen dat je goed bent in wat je doet, dat anderen dat pas kunnen ontdekken als je in actie komt. Tuurlijk: twijfel mag, anders zou je door kunnen schieten in gemakzucht en minder alert zijn, maar laat twijfel je niet tegenhouden. Maak je bekend in de wereld, vertel wat je te bieden hebt, vertel wat mensen bij jou kunnen ‘halen’ en de eerste stap is gezet. En fouten maken mag, want natuurlijk kan niet alles 100% voor iedereen passen, maar van fouten leer je mogelijk het meest. Het maakt je scherp en zorgt ervoor dat je een volgende keer die zelfde fout niet meer zult maken.
De grootste fout die je kunt maken is bang zijn om fouten te maken. – Elbert Hubbard
Stel jezelf deze vragen
Als de twijfel weer eens toeslaat en je niet in actie komt sta dan even bewust stil bij wat je denkt en stel jezelf vier vragen:
- Is het waar wat ik denk?
- Weet ik absoluut zeker dat het waar is?
- Hoe reageer ik op deze gedachte?
- Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?
Deze vier vragen zijn universeel en vinden hun grondslag in het werk ‘The Work’ van Byron Katie. Het is een manier om je gedachten die je twijfel en je onzekerheid bepalen op te sporen en te onderzoeken. Zonder weerstand werkelijk kunnen kijken naar je overtuigingen en naar de dingen die gebeuren. Neem de tijd en bepaal wat ECHT is en bedenk of deze gedachten je helpen met het behalen van je doelen.
En kom dan in actie.