Maak van je droom een plan – in 5 stappen

Allerlei gedachten spelen door je hoofd. Allerlei plannen ook. Misschien heb je een lang gekoesterde droom. Of veel eenvoudiger. Een plan om ergens goed of beter in te worden. Op enig moment zou het mooi zijn als je met je plan een stap verder komt, anders blijf je in een cirkeltje ronddraaien. En dat kost alleen maar energie. Hoe maak je van die droom een plan?               

Ook jouw doel is bereikbaar

Zo loop ik al zeker een jaar of 7 tweemaal in de week hard. Steeds dezelfde afstand, steeds met min of meer dezelfde moeite en inspanning. Maar tot mijn frustratie bleef mijn niveau tot een half jaar geleden gelijk. 

Sinds een half jaar loop ik volgens een plan: ik volg een loopschema, opgesteld door een deskundig looptrainer. Tot mijn plezier merk ik dat ik nu steeds gemakkelijker en met minder inspanning harder en langer kan lopen. En dat is toch best leuk om te constateren. Het maakt me trots.

Ook jouw doel wordt bereikbaar door een plan op te stellen. Maar hoe pak je dat aan? Dat leg ik je uit in dit blogartikel. 

Stap 1: Bepaal je doel

De kans van slagen stijgt aanzienlijk als je duidelijk voor ogen hebt wat je precies wilt bereiken. Om een duidelijk beeld te krijgen van je doel kun je jezelf de volgende vragen stellen: 

  • Wat wil ik bereiken? 
  • Waarom wil ik dit bereiken?
  • Wanneer vind ik dat ik mijn doel heb bereikt? 
  • Wanneer wil ik mijn doel uiterlijk bereikt hebben?

Stap 2: Doe een onderzoek

Wat je doel of onderwerp ook is, je bent vast niet de eerste die dat bedacht heeft. Het loont daarom zeker de moeite om een kort onderzoek te doen wat er door anderen allemaal al geschreven of ontdekt is over jouw onderwerp. Er is zoveel op internet te lezen. Er zijn al zoveel mensen je voorgegaan. En… beter goed gejat dan slecht bedacht. Schrijf op wat je allemaal tegenkomt wat voor jou interessant klinkt of jou ook past. 

Stap 3: Maak een plan

Nadat je onderzoek hebt gedaan, is het tijd om een plan op te stellen. Je stelt je doel scherp en vergroot daarmee de kans je doel te bereiken. En je komt minder snel voor verrassingen te staan. Bepaal welke acties je moet uitvoeren en verdeel die over de tijd die je jezelf hebt gegeven. 

Stap 4: Vraag om feedback

Wie ga je over je plan vertellen? Denk na over mensen die je kunnen helpen. Ga met die mensen in gesprek. Vraag hoe zij tot de uiteindelijke uitvoering van hun plan zijn gekomen? Welke moeilijkheden zijn ze tegengekomen? Vraag of je hen als mentor mag inschakelen later in het traject. Aarzel niet. Mensen voelen zich gestreeld als ze voor jou als voorbeeld mogen dienen.

Stap 5: Onderneem actie!

Als je al die verhalen hebt gehoord, dan kies je eigen volgende stap, de realisatie. Bijvoorbeeld door je op te geven voor een opleiding of je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Vertel aan de omgeving wat je nieuwe bezigheden zijn. Laat zien wat je kunt!

Timing

Je droom is een plan geworden…En realiseer je ook: het goede moment komt nooit, de allerbeste timing is nu. Stap 1 is vaak de moeilijkste stap, de rest volgt vanzelf…